søndag 11. august 2013

Suksess med suksessterte! - en stor favoritt her i huset!



Eller Gulkake om man vil! Kjært barn har mange navn! Dette er den kaken jeg har bakt desidert flest gang! Suksessterten kommer også i flere varianter..og har man fantasi kan den jo varieres i det uendelige! Du har suksessterte med sjokolade, med pistasje, med bær..med krem osv.. Jeg må vel likevel innrømme at jeg liker den best enkel og uten noe ekstra! Kun en nydelig nøttebunn med et passe tjukt lagt med gulkrem på topp!

Mange jeg kjenner syns denne kaken er en utfordring å få til bra. Hemmeligheten er å ha tålmodighet og ikke forlate kaserollen! Rett og slett.. Men som med mye annet.. øvelse gjør mester!







 Også kremen lages på forskjellige måter.. men den kremen jeg husker mormor lagde er den absolutt beste;) Kos dere med denne oppskriften! 


Du trenger:
250 gram mandler
5 eggehviter (Spar eggeplommene til gulkremen - sett kjølig om ting tar tid!)
200 gram melis


Sett stekeovnen på 160 grader. Kaken skal stekes midt i ovnen. 

Begynn med å hakke opp mandlene. Har du ikke foodprofessor ol. så funker det fint å legge mandlene i en pose og knuse dem med ei kjevle=)





Mandlene skal være godt hakket opp, men ikke kjør dem til de er blitt mel! Da blir kaken for kompakt og lett tørr!









Så skiller du 5 eggeplommer fra eggehviten i hver sin skål! Det er veldig viktig at det ikke kommer eggeplomme i hviten. Pass også på at bollen du skal stivpiske hvitene i er helt ren! Det må ikke være fett eller såperester igjen i den!






Da er det bare å sette i gang..enten det er for hånd (som tar en smuuule lang tid..men det skal vistnok gå an) med mixmaster eller i kjøkkenmaskin.

Tips: Ha i tre-fire salt korn så går det raskere!







Når du kan holde bollen opp-ned uten at den stivpiskede eggethviten renner eller faller ut er den ferdig! Så enkelt som det=)


 
Deretter blander du sammen melisen med mandlene før du forsiktig vender blandingen inn i eggehvitemassen! Her må du ikke bruke mixmasteren/maskinen.. bruk en slikkepott eller liknende. Man må gjøre dette forsiktig så ikke massen faller sammen for mye. 






Da er det klart for å ha blandingen over i en kakeform. Suksessterte er en kake som setter seg godt fast i underlaget. Så her er det en fordel å legge bakepapir i bunn, som du i tillegg smører godt. Smør også kantene i kakeformen. 

Mitt tips her er å bruke en bake it easy form med tilhørende fat! Da slipper du flytte kaka over på annet fat etter den er stekt! Voila! Du får også kjøpt til bærereim slik at du kan frakte kaka lett med deg!


Sett så kaken i ovnen på 160 grader i 50 minutt!



Det ble så hektisk i selskapet at jeg rett og slett glemte å ta bilde av kaka rett etter den ble stekt! Men den er helt perfekt etter 50 min! (om du ser at kaken begynner å bli for mørk (mot brent) så kan du flytte den et lite hakk ned i ovnen underveis. Alle ovner er forskjellig og man må prøve seg frem! 

Avkjøl kaken godt etter den er stekt! Den må være avkjølt før du har på suksesskremen! 


 


Til suksesstertekremen trenger du:

5 eggeplommer
1 dl kremfløte
125 gram melis
100 gram smør i terninger 
2 ts vaniljesukker (evt mer om du vil)


Ha alle ingridensene i en kjele og begynn på litt lav varme, før du øker på litt. Det skal kun småkoke! 

Her er det tålmodigheten kommer inn! IKKE forlag kaserollen..uansett! Du må røre og røre og røre til den er passe tykk. For dette svir seg lett! Det tar ikke lang tid og det lønner seg å gjøre seg flid med kremen! Det er jo tross alt den som er best? hehe.. Når tykkelsen er passe tar du kaserollen vekk i fra platen med en gang og heller fyllet på kaken. Fordel med en slikkepott el.

Ikke få panikk om kremen skiller seg og smøret legger seg på topp. Da bruker du en visp og visper på hardt og fort en liten stund, så ordner det seg! Det er av samme grunn viktig å få fyllet på kaka raskt! Og så setter du den til avkjøling! 


Bruk en visp til å røre i suksesstertekremen! Da er det enklere å ha kontroll!

Denne kaken blir bedre og bedre og bedre for hver dag, så lag gjerne kaka dagen før du skal servere den! =) Den holder seg i mange dager! Og vips så har du en nydelig gul kake, som de fleste elsker! Og den gjør seg vanvittig fint på kakebordet med de andre kakene!

Den er like fin uten pynt, som med! (Som med sjokoladepynt på toppbildet)

Velbekomme!


torsdag 8. august 2013

For en sommer det har vært! Og så raskt det gikk!! Nå er det atter tid for blogging og hverdagslivets gleder!!=) - bildedryss fra sommern!


O deilige sommer - hvorfor løper du så raskt forbi?? 


Vi har hatt en fantastisk sommer i år syns jeg! Mye godt vær, hyggelige mennesker som vi er glad i og en hel masse god mat!! =)

Ferieturene har gått til både nord og sør! Fortrinnsvis Gol og Bardufoss/Sørreisa! Her ble det både bjørnepark, tivoli og kos i fjæra! Det er virkelig gull verdt å besøke familie, og vi er virkelig heldig som har så stor familie! =)


Blitt masse snapchatter i sommer!;) Her på vei til Gol!


Vi storkosa oss i Bjørneparken i Flå! =) sjekk Sofies utrykk når hun oppdaga hvor vi skulle!;) Emrik ville flytte inn hos Elgen!









Og vi kosa oss enormt i Nordnorge og!=) På tross av gråvær!




Det ble også en tur til Larvik for meg og Raymond, hvor vi feira både 80 årsdag og bryllup! En fantastisk tur til en flott by! I anledning bryllupet spurte jeg pent om ikke mamma kunne forsøke å sy en kjole til meg! Og jammen tok hun utfordringen på strak hånd! Og FOR en kjole det ble! =) Den fikk jeg masse skryt for! Tusen takk snilleste mamma!



I forrigårs fyllte jeg år.. Og det store 30 tallet nærmer seg med stormskritt! Men hva gjør vel det når man er en livsnyter?? Dagen ble feira med haugevis med venner og familie! Min kjære hadde invitert en god del uten at jeg viste det! Maks koslig overraskelse!=) I tillegg skrev han det fineste diktet en jente kan ønske seg..og gavekort på spa fikk jeg og!



Mamma bakte en enormt god sjokoladekake blåbærtopp til dagen min! TAKK mamma! Den må vi får oppskrifta på ikke sant? Ellers serverte jeg banancupcakes med valnøtter og sjokoladebiter og death by chocolate -cupcakes! Oppskrifta på sistnevnte finner du under oppskrifter! Oppskrift på suksessterta mi  kommer også snart!=)






Fikk også denne fantastiske vinen i gave! Er en av mine aboslutte favoritter og anbefales på det sterkeste!=) Passer både til mat og kos!   





Minstemann begynner straks i barnehagen og det blir godt å være bare Eirin litt! Selv om det blir sårt å levere lykketrollet i fra meg! Blir tungt til mammahjertet! Da får jeg lappe det sammen med sying, hekling og baking!;) 



 Turbotrollet gleder seg til å komme seg ut i verden! 



Det ble et litt rotete bloggeinnlegg!=) Håper dere fikk inntrykk av sommern vår uansett! I kveld kommer det oppskrift på suksessterten min og muligens en god middagsrett!=)




onsdag 3. juli 2013

Sommer,damelunch med mangosalat og noen heeeftige sjokoladecupcakes!


På grunn av ferietid, samt barn og mann hjemme blir det litt mindre tid til blogging.. men dessto mer tid til kokkelering og koslige opplevelser med kjente og nære! 

Nå gleder vi oss veldig til å reise både sørover og nordover i sommer! Vi håper på knallvær, glade barn og kanskje et rødvinsglass eller ti!;) 


Før vi reiser må vi jo også prøve å fylle dagene med koslige opplevelser og bruke tiden på mennesker vi er så glade i! I dag ble det damelunch noen flotte damer i familien, inkludert min snille mor! Hun syr faktisk kjole til meg for tiden, da vi skal i bryllup i slutten av juli. Er enormt spent på det resultatet, og fikk prøve overdelen for første gang i dag!! Tror det blir knallbra! Regner med bilder kommer på bloggen her!

 

Dagens meny!


Jeg hadde lyst til å lage en spennende salat..og det skulle være sommerlig! I det siste har jeg også fått sansen for eksotiske smaker.. ingefær, mango, ugli.. hvitløk..(ikke så ekstotisk for oss dog).. og haugevis med ferske urter.. Og så jordbær! JORDBÆR.. symbolet på sommer for meg! Resultatet ble en mangosalat, med ingefær og honningdressing. (se oppskrift lenger ned)




Til salaten bakte jeg et nydelig urtebrød! mmmm... best nystekt..men d var godt oppvarmet dagen etterpå og!=) Bilder og oppskriften på brødet kommer en annen gang!;) Men i nærmeste fremtid tror jeg..For dette ble en hit!



Og så SELVFØLGELIG cupcakes!! Jeg er aaaalt for glad i sjokolade..og nå tråla jeg internett rundt for å finne "wow" sjokoladecupcakene! De måtte være saftige og himmelsk på smak! Sååå for å begynne med det beste.. under her kommer oppskriften på de saftigste og beste sjokoladecupcakene jeg noen sinne har spist!


Finnes det noe bedre enn sjokolade?? 


 Death by Chocolate 

(om du vil se den orginale oppskriften kan du gå inn her - Citona bakes - hun har forøvtig også gjort noen endringer mht den originale oppskriften..og sikkert hun før henne og.. hehe.. er vel sånn nye oppskrifter blir til?)


Den originale oppskriften er nok kjempebra! Likevel klarer jeg jo ikke endre oppskrifter litt, slik at jeg vet at det vil fungere bra.. så noen endringer ble det også denne gangen.. Vanedyr;)

Til 18 - 20 middels cupcakes trenger du følgende ingridienser:

 

245 gram hvetemel
50 gram kakao (jeg bruker Confecta sin 100% - og syns den er fantastisk bra)
400 gram farin
100 gram smeltet margarin/smør
2.5 dl kaffe - romtemperert.
2.3 dl fløte - romtemperert
2 egg - romtemperert
2 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts vaniljeekstrakt
1 stor tskje spongebob stabilisator.  (fåes kjøpt hos traktøren)

Tips: Finn frem alt minst 1 time før du skal bake slik at det rekker å bli romtemperert. I nødsfall går det an å legg å eggene i en skål med varmt vann og varme fløten biiiittelitt i mikrobølgeovn f.eks

Husk også å legge frem margarin til smørkremen/frostingen! 

Tips 2: Jeg bruker alltid kaffepulver fra Nescafe for å lage kaffe og kaffekstrakt til baking. =)

Begynn med å sette ovnen på 175 grader før du starter på røra!=)


Jeg hadde tenkt å bruke kenwooden, derav dette bildet. Men det var like lettvint og bare bruke en plastbolle og en visp!

Først og fremst smelter du margarinen, og koker/lager kaffen og setter dette til avkjøling slik at det blir romtempert.
Deretter blander du sammen alt det tørre i en bolle. Jeg foretrekker å sikte sammen alt 2-3 ganger slik at det blir godt blandet. Andre foretrekker å bruke miksmaster. (når du heter Eirinrotekopp blir det derimot bare masse søl)


Så visper du sammen de to romtempererte eggene sammen i ei skål med en gaffel el. 


Hell eggene i det tørre, i tillegg til resten av det våte.


 Bland alt sammen godt med en visp eller liknende. Pass på å skrape ned kantene etterhvert, slik at du får med alt!=)


Deigen skal være rennende og våt. Dette er veldig i motsetning til mange andre cupcakerører, men de skal altså være slik! 

Tilslutt tilsetter du evt cake sponge stabilizer. (Dette MÅ man ikke ha..men jeg syns det er en absolutt fordel som forklart tidligere i bloggen) og visp det godt inn!!



Fyll røra i former, ca 2/3 fulle. Stek dem på 12-18 minutter utifra hvor mye røre du har i. Her må du bare prøve deg frem rett og slett! Jeg bruker trepinner for å sjekke!=) Sjokoladekake/cupcakes kan godt være bittelitt klisste inni, fremfor helt tørre. Slik beholder du saftigeheten. Cupcakene er ferdig når du ikke har igjen våt deig på pinnen, men kun noen våte smuler/spor.



 MMMM lukter himmelsk, og de kan spises slik rett og slett! F.eks med litt is! Himmelsk!!



Meeeen..nå er det jo slik at jeg syns det både smaker bedre, og ser bedre ut med litt deilig frosting! 

I den oppskriften jeg fant på nett stod det at denne sjokoladefrostingen holder til 18 cupcakes sånn ca..men det må være 18 småååå cupcakes.. mine ble middels store..og det rakk bare til 8.. hehe.. så lag dobbel oppskrift om du skal ha mer enn det og liker dem litt større;)

Du trenger:

150 gram margarin - romtemperert. (ikke bruk usaltet, du trenger litt saltsmak)
150 gram melis.
30 gram kakao
100 gram mørk kokesjokolade. (jeg brukte rett og slett rema sin, og syns det smakte kjempebra)
0.5 dl kremfløte - romtemperert.
0.5 ts vaniljekstrakt.
1 klype salt.
1 ss sterk kaffe - avkjølt. (det er viktig at det er romtemperert..så lag dette i litt god tid)

Tips: For å lage kaffeekstra/sterk kaffe tar du 1 ss kaffepulver og 1 spiseskje kokende vann i en skål 


Begynn med å smelte sjokoladen i vannbad. Sett så dette til avkjøling. F.eks i kjøleskapet.


 Deretter pisker du margarinen/smøret på god styrke til smøret blir lett og fluffy. (dette er blant annet en del av hemmeligheten bak en god og myk smørkrem)


Tilsett så melis og kakao litt og litt mens du kjører mikser på middels styrke. Tilslutt tilsetter du kaffen, fløten, vaniljeekstrakten, saltet og den avkjølte smeltede sjokoladen.

Miks dette GODT..gjerne i flere minutter. Da får du en silkeaktig og himmelsk konsistens! Syns du den er for myk, kan du tilsette mer melis. (Jeg syns derimot at den ble helt perfekt)




Pynt deretter cupcakene slik du lyster!;) Jeg brukte wilton 2D tip og lagde roser og små søte topper! 




NYYYYYYYT.... smaker himmelsk med kaffe... det var vanskelig å stoppe etter en cupcake! Disse er ikke noe for de som teller kalorier!;) (men er jo lov å kose seg innmellom uansett, sant?)



Dette ble en klar favoritt blant barna! Aldri før har jeg sett Emrik gape så høyt!;) Men han eeeelsker jo cupcakes! 





Mangosalat med ingefær og honningdressing 




Jeg eeeeelsker salater! De fleste kjennes lette og friske å spise.. og de kan varieres i det uendelige! 



Salaten holder til 5-6 voksne til lunch=)

Til dressingen trenger du:

1 dl god olivenolje (eller annen olje du liker å ha på salat)
1 ss honning
4-5 cm revet ingefær
1/2 lime
Litt salt.. 


Til salaten trenger du: 

Salat etter ønske. Jeg brukte 1 hjertesalat og 1/3 isbergsalat. 
1/2 pk sukkererter.
1/2 pk cherrytomater
2 mango
1 spisspaprika. (evt vanlig paprika..men spisspaprika har en søtere smak)
1 stangselleristilk
1/2 agurk
2-3 ss pinjekjerner - ristede
2-3 ss gresskarkjerner
Kokt pasta etter eget ønske. Jeg målte ikke opp mengden her..men ha i etter hvor mye du selv liker=)
3 kyllingfileter
Salt
Pepper
Sweet chili saus.

Begynn med å skjære opp kyllingen i passende store biter.
Legg det i en skål og ha på salt, pepper og 1-2 ss med sweetchilisaus.
Vend det godt sammen og la det gjerne ligge en stund.. f.eks mens du ordner resten av salaten. 





Stek kyllingen godt, slik at den får en svak stekeskorpe.


Deretter går du i gang med dressingen. Som sagt trenger du en god olje, honning, revet ingefær og saften fra en halv lime. Ha alt sammen oppi en foodprofessor eller bruk en stavmikser el. Kjør det godt slik at du får en tynn og fin konsistens! Mmmm luker himmelsk! Smak til med litt salt.



Skjær opp alle ingridiensene til salaten og bland i kokt pasta og stekt kylling. Ha i pinjekjernene og gresskarskjærnene. Husk å riste pinjekjernene lett i en stekepanne om dette ikke er gjort på forhånd. Da smaker de himmelsk! Har du friske urter for hånden kan du godt ha i litt av det og! Jeg blanda i bittelitt frisk oregano!


                      Ha så over dressingen og bland godt!=) Server med et godt brød! MMMM..




 I tillegg serverte jeg noe som er helt fanstisk godt! Dette kan også serveres til rødvin en sval sommerkveld!

Jorbær med pesto!! MMMM... fantastisk rett og slett. Jeg bruker Pesto De Genovese og blander det ut med bittelitt olje i en kopp før jeg ha det over jordbærene. I tillegg har jeg på litt balsamico. Her fungerer det meste, men det er en stor fordel om den er litt søt! Min klare favoritt er granateple eller mangobalsamico!



Endelig fikk jeg anledning til å teste ut Uglifrukten og! Den var frisk, søt og gjorde seg godt på bordet sammen med salaten. Ugli er en kryssning mellom grapefrukt og mandarin.


 Da er det bare å ønske dere GOD sommer!!=) Vi håper på mange fine opplevelser, god mat og fint vær! 

PS: Jeg blir veeeeldig glad for noen kommentarer i bloggen om dere prøver ut noen av oppskriftene!=) Og spør gjerne om dere lurer på noe!

Sommerklem fra EirinsLykketroll!