onsdag 12. juni 2013

Cupcake for alle!! Gluten- og hvetefritt


Ja så er en ny uke godt i gang! Og nye utfordringer står for tur! Vi har hatt kjempekoslig overnattingsbesøk av ei god venninne og mitt nydelige fadderbarn Isak! Vi snakker vin, ost kjeks og god mat! Håper det ikke blir lenge til neste gang!
Fikk telefon fra mamma i går, hvor hun spurte om jeg ikke tenke meg å bake noe som var både fritt for gluten og fritt for hvetestivelse til hun skulle få besøk i dag.

Ja hvorfor ikke! Spennende med utfordringer, og det er jo ikke rent lite med folk som ikke tåler gluten. Det skulle derimot vise seg at en god del av glutenfrieprodukter inneholder hvetestivelse. Så her var det bare å være nøye! Jeg lærte mye om både det ene og det andre i forbindelse med denne bestillingen!

Både gelefargene mine fra Wilton og f.eks vaniljeekstrakten fra Wilton er behandlet og fremstilt i samme miljø som hvetestivelse! Ergo bare å holde seg unna...all kokesjokoladen jeg har her hjemme har enten spor av gluten/hvetestivelse eller inneholder dette i større eller mindre grad. Andre sjokoladetyper, som f.eks pelletsene mine (utelandske) kjøpt på meny, har dårlig merking. Under ingridienser finner du blant annet "sjokolade"... jaaavel... ikke godt å si hva det igjen inneholder!

Vi endte ihvertfall opp med et produkt som heter Mix Patisserie fra Shär! Både gluten og hvetestivelsefritt! Jeg legger like gjerne ut oppskrifta her med det samme!=) Så kommer den på oppskrifsbloggen etterhvert!Inspirasjonen til bakinga denne gangen fant jeg hos Mammas bakeri! =) Hun har en flott blogg jeg titter innom innimellom! Men endte likevel opp med min egen oppskrift på vaniljecupcakes, etter to mislykkede forsøk - dog erstattet med allergivennlige produkter. Jeg lurer på om det var eggene mine de to første rundene som var problemet! Så bruk ferske egg! Mamma ønsket seg bringebærcupcakes og kom med noen gode bær til bakinga!


Her er oppskriften halvert, og det ble 14 cupcakes av røra!

Bunn
1.5 dl sukker/farin - romtemperert.
100 gram margarin/Smør
2 egg - romtemperert.
2.5 dl Mix patesserie
1 ts bakepulver
1 ts natron
1.5 dl lettrømme
2 spiseskjeer vaniljesukker

Fyll
Halv pakke ferske bringebær
En god dæsj bringebærsyltetøy
1-2 ss melis

Frosting
200 gram margarin - romtemperert
225 ml melis
Bringebærpure laget av færske bær og litt bringebærsyltetøy
1 stor ts vaniljesukkerSett ovnen på 200 grader. (Jeg bruker ikke varmluft på cupcakes)
Vi starter med å ha i smør og sukker i bakebollen - og for å lage slike rører fortrekker jeg flexibeateren som er en  slags gummibelagt grind og får med seg alt ut i kantene. Ellers vil jeg anbefale en ordinær grind.

Pisk smør, sukker og vaniljesukker skikkelig hvitt og fluffy før du har i ett og ett egg om gangen. Mix godt i mellom hvert egg. Avslutt med å mixe røra ca 4-5 minutter på middels hastighet.Så blander du sammen det glutenfrie "melet", bakepulver og natron - blandes godt! Deretter sikter du dette i bakebollen med det andre.


Ha i lettrømmen til slutt og mix godt til slutt for å få en fin og fluffy røre!


Ha røra i noen søte cupcakesformer og bruk helst cupcakestekebrett om du har! Da renner ikke røra utover og du unngå skjeve former! 

Stek på 200 grader i ca 15 minutt. Dette må du følge med avhengig av akkurat dine cupcakes! Når jeg bruker ganske små former kan de fort være ferdige etter 11-12 minutter. 

For å sjekke om de er helt ferdige kan du bruke en trepinne el. for å se om det sitter igjen røre på den. De skal være gylne, men ikke for mørke. Da blir de lett veldig tørre og smuldrete.Så vart det på tide å lage fyllet inni cupcakene. Mamma bestilte jo som sagt bringebærcupcakes og da passer det jo ypperlig med deilige bringebærpure! Jeg kjørte ferske fine bringebær (ca halv pakke) + 2-3 spiseskjeer bringebærsyltetøy. For å få litt konsistens og litt ekstra søtsmak på det tilsatte jeg også litt melis. (1-2 avhengig av hvor søtt du vil ha det) Dette kjørte jeg i foodprofesoren til jeg var fornøyd med konstistensen.


Deretter brukte jeg en engangspose og en lang wilton tip som egner seg god til å fylle cupcakes med. Er også en fordel å bruke en kobler så du slipper så mye søl. (Den hvite greia du ser på bildet) Hold med noen fingre rett over kobleren så slipper du at all pureen renner ut før du får det i baksten!


Blir det mye søt på cupcakene med pureen tar du bare en kniv og fjerner det overflødige!

mmmm ser allerede knallgodt ut syns jeg!


Da var vi kommet til frostingen! Her begynte jeg med en standard smørkrem. Begynn med å mikse romtemperert smør en liten stund (noen sek bare) slik at smøret er jevnt før du har i melisen og mikser dette forsiktig inn på lav styrke. Deretter mixer du på høy styrke i ca 2 min.Deretter tilsetter du bringebærpure, laget på samme måte som til fyllet. I og med at jeg ikke kunne bruke noen wiltonfarger for å farge frostingen var det jo veldig greit med en fin bringebærpuree som satte masse farge! I tillegg hadde jeg i en stor ts med vaniljesukker.Dette skal så mixes i ca 4-5 minutter til du har en flott litt stiv (men fortsatt veldig myk) frosting. Syns du at den blir for våt kan du tilsette litt ekstra melis. Men pass på at frostingen ikke blir for stiv. Da blir den ikke like god.


Igjen brukte jeg marshmallowsfondant til å lage pynt med. Men pass på at du ikke bruker fondant som er eltet ut med hvetemel. Jeg elter alltid ut fondanten med melis. Sjekk ingridienslista om du kjøper ferdig! For å feste de gule perlene på blomstene brukte jeg spisbart lim. 


I mens pynten tørket litt var det på tide å pynte cupcakene med den deilige frostingen! Her brukte jeg en Wilton 1M tip for å lage roser. (som er omtrent det eneste jeg klarer ;) - må øve masse på andre metoder) Jeg brukte en spatel til å få frostingen så langt ned i posen som mulig for å unngå så mye luftbobler. Deretter gav jeg posen en liten tvist på toppen for å unngå at det tyter opp og ut av den mens jeg pårører frostingen.Og voila! Ikke helt fornøyd med rosene denne gangen. Frostingen ble muligens litt for soft. Men smaken ble kjeeempegod!=) Bunnene ble gode og saftige pga rømmen og bærene.
Klar for levering!=) 6 kommentarer:

 1. Dæm så kjempedeilig ut, Eirin :)
  Klæm fra Tina

  SvarSlett
 2. lekkert! Fantastisk flink du er Eirin =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk anonym!=) hehe..nån æ kjenne? =)

   Slett
 3. Har prøvd ut røra men gjøre den laktosefri og gluten fri å var en stoor hit på babyshowern jeg hadde for søstern min ������

  SvarSlett
 4. Utrolig koselig at du la igjen kommentar! Godt å høre at det ble suksess!cupcakes er alltid godt!!

  SvarSlett

=) Legg gjerne en beskjed her!=)

Beklager at jeg må ha på ordbekreftelse..,men har vært plaget med mye spam!